E-Fatura Muhasebe Programı Entegratörleri

E- fatura entegratörleri ve e-fatura birisi olmadan diğerinin olmadığı iki önemli konudur. her iki kavramdan da bahsedecek olursak, muhasebe, e-fatura ve e-fatura entegratörlüğü sistemin bütününü oluşturan dişlilerdir. bu dişlilerden herhangi birisini yok sayarsak sistem işlemez hale gelecektir. madem ki sistem işlemez hale geliyor, buyurun bu tanımları birer birer özetleyerek hangi konularda işimize yaradıklarına göz atalım.
 

E-Fatura Nedir ?

Muhasebecilikte geleneksel olarak kağıtlarla oluşturulan resmi evrakların dijital olarak hazırlanmış haline e-fatura denir. Gelir İdaresi Başkanlığınca denetlenen ve hizmetleri kullanıcılara sunan teknolojik gelişmeler kullanıcıların yararına, zaman kazanmalarına ve hayatlarını pratik hale getirebilmek için oluşturulmuş bir sistemdir.

Muhasebe Nedir ? 

Muhasebenin genel tanımı vergi mükellefi olan işletmelerin resmi olarak gelir-gider verilerini düzenli olarak teftiş eden sisteme muhasebe denir. Büyük işletmelerin takip edilmesi güçleşen faturalarının düzenli ve sistematik bir şekilde kayıt altına alınıp muhafaza edilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığınca 2005'li yıllarda somut olarak bu konuya el attı. Artık daha sade ve pratik şekilde gelişen sistemler sayesinde Gelir İdaresi Başkanlığı e-faturayı hizmete açtı.  

Entegratör Nedir ? 

Muhasebe ve E-fatura tanımlarının neler olduğunu ve kısaca ne işe yaradıklarından bahsettiğimize göre bir diğer tanımımız olan ‘Entegratörlük’ tanımına geçebiliriz. Entegratörlük'de tek bir sistem veya tek ellilikten sıyrılması adına Gelir İdaresi Başkanlığınca Özel Entegratörlük yapısı geliştirilmiştir. Bu Özel entegratörlük sistemsel olarak mükelleflerin e-faturalarını dijital olarak işleyerek Gelir İdaresi Başkanlığına resmi olarak bildirme işlevini üstlenen aracı bir kurumdur.

 

 

E-Fatura Özel Entegratörü Nasıl Seçilmelidir ?

gelecek zamanlarda sizlerin yapacağı her işlemi yakından ilgilendiren ve dahi bütün işlemlerinizi etkileyebilecek çok önemli bir karar aşamasıdır. Özel entegratör seçmek konusunda karşılaşacağınız sorunlara anında cevap verebilen, güven ortamı içerisinde olan, işlevsel gibi özelliklere dikkat etmelisiniz. Aksi halde yaşadığınız bu sorunlar bir zaman sonra sizler için katlanılması güç bir durum haline gelecektir. 

  • kolay ulaşılabilir
  • Anında destek
  • problem çözmede aktif 
  • işlevsel
  • ikili iletişim

gibi maddelerin genel olarak tamamını kapsayan bir entegratör üzülerek söylüyorum ki bulunmamaktadır. bu bağlamda sizler için bir önerim var; SWOT analizini doğru ve etkin bir şekilde yaparak sizlere her yönden avantajları bulunan ve sizler için en pratik olan entegratörü seçmenizde bu analiz fayda sağlayabilir.

e-Fatura Özel Entegratörüne Neden İhtiyacım var ? 

Ücret talep edilmeden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafıdan mükelleflere özel ancak aslında geçmiş teknolojiyi içerisinde barındıran bir e-fatura sistemi sağlamaktadır. Ancak sayıca fazla şekilde belge düzenleyen, kesen, faturalandıran, mükellefler için aslında hiç de kullanışlı olmayan bir sistemdir. bu sebeple özel entegratör kullanarak ve kullanılan sistemlerin geliştirilmiş portal ve artılarından yararlanarak işlerimizi en verimli hale getirebiliriz. Fakat SWOT analizine rağmen ben hala GİB portal üzerinden devam etmek istiyorum derseniz bence bu seçeneği es geçin. En basit entegratörler bile GİB portalından daha nitelikli, pratik ve sistematik bir portal sağlıyor benden söylemesi.