Yanlış Kesilen E Fatura İptal Edilir Mi?
Günümüzde yanlış yapılan işlerin genelde telafisi oluyor ama bazı süresi geçen veya zamanı dolan işlemlerde çeşitli yollar üzerinden işlem yapmak gerekiyor. Yanlış kesilen e-faturalar iptal edilir mi için önümüzde toplamda 2 kırılımlı 5 yol vardır. Bu yollar belgenin durumuna, zamanını ve türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Haydi gelin önce tanımlarımızı yapalım ve ardından yanlış kesilen e-fatura iptal edilir mi edilirse nasıl olur veya edilmezse nasıl yapılır bundan bahsedelim.
Temel fatura senaryolu e-Faturalı Belge Nedir ?
Genel olarak e-fatura bulunan 2 temel senaryo vardır bunlardan birisi TEMEL FATURA diğeri ise TİCARİFATURA. Ayrıca KAMU, SGK vb tiplerde vardır onlarda durum daha farklı.Temel fatura işlemi tamamlanmış ve ödemesi kesin olarak alınacak belgeler için kullanılmalıdır. Yani aidat ve abonelik benzeri faturalar için daha uygundur. Bu tür için kesinleşmiş işlem gözüyle bakıldığı için cevap verilemez otomatik kabul edilmiş sayılır.
Ticari fatura senaryolu e-Faturalı Belge Nedir ?
Ticari fatura ise temel faturanın tam tersi işlemlerde kullanılması gereken belge türüdür. Bu belge türünde 7 gün içerisinde reddetme imkanınız mevcuttur. 7 gün sonunda belge otomatik olarak kabul edilmiş sayılır.
E-Fatura Nasıl İptal Edilir ?
Belge senaryolarını ve red durumları bizim için iptal sürecinde önemli rol oynamaktadır. Öncelikle senaryolar için iptal olma durumlarına bakalım;
- Reddetme ile iptal etme;
- Temel fatura senaryosunda böyle bir imkan yok.
- Ticari fatura için alım/gönderim tarihinden 7 gün içinde red vererek iptal edebilrsiniz.
- Gelir İdaresi İptal Portalı ile İptal Etme;
- Temel fatura senaryosu için geçerli bir yöntemdir. Burada iptal 2 tarafında mali mühür veya e-imzası ile onaylaması gerekir.
- Ticari fatura senaryosu için temeldeki ile aynı prosodür işletilmek zorunda.
- KEP Hesabı ile İptal Etme;
- Temel fatura senaryo için yine geçerli bir seçenek mükellefler karşılıklı KEP hesaplarından belgeyi kabul edilmediğini ve reddedildiğini yazarak işlem sağlayabilir ve karşı tarafta bu reddi onaylar.
- Ticari fatura senaryosu için temeldeki prosüdür geçerli.
- Noter Yolu ile İptal Etme;
- İki senaryo içinde noter tarafından tasdikli bir belge ile kabul edilmediği tasdik edilip karşı tarafa iletilebilir.
- İade Faturası ile İptal etme;
- Yukarıdaki çözümlerin dışında belgenize iade alarak iptal olarak görebilirsiniz.
- Yukarıdaki çözümlerin dışında belgenize iade alarak iptal olarak görebilirsiniz.
Yanlış kesilen belgeler için iptal seçenekleri ile işlem yapmanız gerekir bunun dışında alternatif bir çözüm yoktur.